فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامعلی حمیدی، هما مناهجی، محمود سلامی زواره صفحه 5
    زمینه و هدف
    آسیب به مسیر سیستم عصبی یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده دردهای نوروپاتیک می باشد که با عوارض متعددی نظیر افزایش حساسیت به محرکهای دردناک (هایپرآلژزیا) و محرکهای غیر دردناک (آلودینیا) و درد خودبه خودی همراه است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی برخی ویژگی های رفتاری و الکتروفیزیولوژیکی مدل درد نوروپاتی SNI (Spared Nerve Injury) انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از موش های صحرایی نر بالغ نژاد Dawley Sprague در محدوده وزنی 230 تا 280 گرم استفاده شد. حیوانات بر اساس وزن بدن با استفاده از پنتوباربیتال سدیم با دوز mg/kg50 به صورت تزریق درون صفاقی بیهوش شدند؛ سپس عمل جراحی به روش SNI بر روی آنها انجام شد. پاسخ رفتاری حیوانات به وسیله آزمونهای آلودینیای حرارتی و مکانیکی و هایپرآلژزیای حرارتی و مکانیکی طی روزهای صفر، 21،14،7،3 و 28 پس از جراحی مورد ارزیابی قرار گرفت؛ پاسخهای الکتروفیزیولوژیکی از عصب سیاتیک، دو هفته بعد از عمل جراحی ثبت شد؛ بدین ترتیب که تحریک به بخش پروگزیمال محل اکسوتومی شده و شاخه سورال اعمال گردید و ثبت در محل پروگزیمال گرفته شد. داده ها با استفاده ازآزمونهای آماری ANOVA، Tukey و Kruskal-Walis در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پاسخهای رفتاری حیوانات گروه آزمون (SNI) در مقابل گروه شاهد نسبت به تحریکات مکانیکی و حرارتی غیردردناک و آسیب رسان افزایش معنی داری نشان داد (01/0P< تا 05/0P<) که به ترتیب نشان دهنده آلودینیا و هایپرآلژزیا می باشد. در بررسی های الکتروفیزیولوژیکی، سرعت هدایت عصب به طور معنی داری در گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت (05/0P<). دامنه به طور مختصر کاهش یافت ولی زمان صعودی پتانسیل عمل مرکب در گروه آزمون شبیه گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، حیوانات در مدل SNI حساسیت شدیدی نسبت به محرکهای حرارتی و مکانیکی غیردردناک و محرکهای دردناک نشان دادند. ثبتهای الکتروفیزیولوژیکی از عصب نیزحاکی از آسیب دیدگی عصب و پیدایش ضایعه تحت تاثیر این مدل می باشد که در نتیجه آن سرعت هدایت عصب کاهش یافت.
    کلیدواژگان: درد نوروپاتی، آلودینیا، هایپرآلژزیا، پاسخهای الکتروفیزیولوژی، مدل SNI
  • صدیقه عسگری، جمال مشتاقیان، محسن حسینی، غلامعلی نادری صفحه 13
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی-عروقی به عنوان علت اصلی مرگ و میر در بیشتر کشورهای جهان گزارش شده است. رژیم های غذایی حاوی فیتواستروژن در بیماری های قلبی- عروقی نقش مهم پیشگیری و درمان از این بیماری را ایفا می کنند. یونجه گیاهی از خانواده نخود و حاوی مقادیری فیتواستروژن است؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر این گیاه در پیدایش و پیشرفت آترواسکلروز و عوامل خطر آن انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، تعداد 20 خرگوش نر بالغ سفید به مدت دو هفته تحت رژیم پایه قرار گرفتند و پس از آن به طور تصادفی به چهار گروه پنج تایی تقسیم شدند (گروه اول رژیم پایه، گروه دوم رژیم پرکلسترول (1%)، گروه سوم رژیم پایه به همراه یونجه، گروه چهارم رژیم پرکلسترول به همراه یونجه) و به مدت 12 هفته تحت رژیم های مربوطه قرار گرفتند. قبل و بعد از اتمام دوره، نمونه ها مورد آزمایشهای بیوشیمیایی قرار گرفتند و مقادیر کلسترول تام، HDL-کلسترول، LDL-کلسترول، تری گلیسیرید و قند خون ناشتا با استفاده از روش آنزیمی با کیت مربوطه تعیین گردید. در پایان پس از اتوپسی، نمونه آئورت و کرونرهای راست و چپ مورد بررسی آسیب شناختی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (10) و آزمون ANOVA در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مصرف یونجه به همراه کلسترول در مقایسه با گروهی که تنها رژیم پرکلسترول دریافت کردند، موجب کاهش غیر معنی دار کلسترول و LDL- کلسترول، تری گلیسیرید و افزایش معنی دار HDL شد و تشکیل رگه های چربی در آئورت، کرونر راست و چپ در خرگوش های مصرف کننده رژیم پرکلسترول به همراه یونجه در مقایسه با گروه تحت رژیم پرکلسترول به طور معنی داری کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    گیاه یونجه اثر مفیدی در جلوگیری از پیدایش و پیشرفت رگه های چربی دارد. جهت یافتن فرایند دقیق چنین اثری نیاز به مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: آترواسکلروز، فیتواستروژن، یونجه، خرگوش، رگه های چربی، تری گلیسرید، کلسترول
  • یاسمین داودی، مهیار محمدی فرد*، فرح مادرشاهیان صفحه 19
    زمینه و هدف

    جریان خون رحمی جفتی به وسیله سونوگرافی داپلر که یک روش غیر تهاجمی است، قابل بررسی می باشد. امپدانس جریان شرائین رحم به طور پیشرونده طی سه ماهه اول و دوم در حاملگی نرمال کاهش می یابد که علت آن تهاجم تروفوبلاستیک به پوشش عضلانی- ارتجاعی شرائین مارپیچی رحمی می باشد. ارتباط بین تهاجم تروفوبلاستیک و شاخص مقاومت (Resistance Index=RI) جفتی در پیش بینی نتیجه حاملگی، بخصوص تاخیر رشد داخل رحمی کمک کننده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش RI داپلر شریان رحمی در پیشگویی سرانجام حاملگی بیماران مبتلا به فشار خون مزمن انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مورد- شاهدی، سرعت سنجی (Velocimetry) شریان رحمی در سن حاملگی 28-32 هفته در67 بیمار حامله مبتلا به فشار خون مزمن به وسیله سونوگرافی رنگی داپلر بررسی گردید. RI ثبت شد و ارتباط آن با ایجاد پره اکلامپسی اضافه شونده، فشار خون تشدید شده در حاملگی و تاخیر رشد داخل رحمی بررسی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آماری دقیق فیشر در سطح معنی داری 05/0P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    عوارض حاملگی در 21 بیمار با RI غیرطبیعی با 46 بیمار با RI طبیعی مقایسه شد و پره اکلامپسی اضافه شونده 43% در مقابل 5/6%، فشار خون تشدیدشده در حاملگی 24% در مقابل3/4% و تاخیر رشد داخل رحمی در 71% در مقابل 3/4% مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    سرعت سنجی داپلر شریانی رحمی به تشخیص تاخیر رشد داخل رحمی و عوارض حاملگی در بیماران مبتلا به فشار خون مزمن کمک می کند.

    کلیدواژگان: شریان رحمی، داپلر، فشار خون، حاملگی
  • توران شهرکی، منصور شهرکی، مسعود رودباری صفحه 24
    زمینه و هدف
    گرچه مطالعات متعددی در زمینه تاثیر شاخصهای تن سنجی چاقی عمومی و شکمی بر سطح لیپید های سرم صورت گرفته، اما در مورد ارتباط این شاخصها با یکدیگر، اطلاعات اندکی در دسترس است. با توجه به این که تعیین بهترین شاخص تن سنجی برای پیشگویی سطح لیپید های سرم در هر جامعه ای ضروری است، مطالعه حاضر با همین هدف در زنان بالغ مبتلا به افزایش وزن و چاقی در شهر زاهدان انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه کلینیکی- مقطعی، تعداد 728 زن مبتلا به افزایش وزن و چاقی در محدوه سنی 20-60 سال که در فاصله زمانی تیر 1384 تا اردیبهشت 1385 به دو درمانگاه تغذیه شهر زاهدان مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس معیارهای استاندارد، قد، وزن، دور کمر و دور باسن آنان، اندازه گیری و شاخص توده بدنی (BMI) (به عنوان شاخص چاقی عمومی) و نمایه نسبت دور کمر به باسن (WHR) و نمایه دور کمر (WC) (به عنوان شاخصهای چاقی شکمی) محاسبه گردید. اطلاعات فردی با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. مقادیر کلسترول، تری گلیسرید و C-HDL به روش آنزیماتیک اندازه گیری و مقدار LDL-C به روش فریدوالد محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون Z-test for Fisher’s Zeta Transformation در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سن افراد مورد مطالعه 9±32 سال و میانگین BMI، WHR، WC و HC آنان به ترتیب 5/3±32، 13/0±89/0، 12±8/99 و 11±111 بود. ارتباط مثبت معنی داری بین BMI با سن (001/0P<، 17/0=r)، WHR (003/0P<، 11/0=r)، WC (001/0P<، 49/0=r) و HC (001/0P<، 45/0=r) به دست آمد. نتایج مثبت مشابهی برای شاخص WC با سن، WHR و HC نیز حاصل شد. بین WHR و HC با سن، ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت. ضریب همبستگی پیرسون، جز برای HDL-C، ارتباط مثبت معنی داری را برای شاخصهای BMI و WC با میزان کلسترول، تری گلیسرید و LDL-C نشان داد؛ این ارتباط برای نمایه های WHR و HC مشاهده نگردید. پس از کنترل نمودن سن و BMI این نتایج بخصوص برای میزان کلسترول (01/0P<، 1/0=r) و تری گلیسرید (001/0P<، 1/0=r) در مورد شاخص WC حفظ گردید. ارتباط آماری معنی داری بین شاخصهای WHR و HC با تمامی متغیر های مورد بررسی پس از کنترل نمودن سن و BMI مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج این تحقیق، نمایه WC نسبت به نمایه WHR شاخص بهتری جهت پیشگویی سطح لیپید های سرم در زنان مبتلا به افزایش وزن و چاقی می باشد. تحقیقات بیشتر در این زمینه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شاخصهای تن سنجی، سطح لیپید های سرم، زنان مبتلا به افزایش وزن و چاقی، زاهدان
  • مسعود ضیایی، قدسیه آذرکار، سید علیرضا سعادت جو، محمدحسن نمایی صفحه 30
    زمینه و هدف
    اسهال خونی یکی از بیماری های حاد دستگاه گوارش و شیگلا یکی از عوامل مهم اسهال خونی در کشور می باشد. تنوع عوامل ایجادکننده بیماری (گونه های شیگلا) و بروز مقاومت دارویی، انتخاب آنتی بیوتیک مناسب برای درمان شیگلوزیس را با مشکل مواجه می سازد. مطالعه حاضر با هدف تعیین گونه های شیگلا و مقاومت دارویی در مبتلایان به اسهال خونی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 140 بیمار مبتلا به اسهال خونی حاد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی، درمانی شهری و روستایی و خانه های بهداشت شهرستان نهبندان (واقع در استان خراسان جنوبی) انتخاب و نمونه مدفوع آنان پس از انتقال به آزمایشگاه در بیرجند مورد آزمایش کشت و آنتی بیوگرام قرار گرفت. کشت بر اساس روش های استاندارد سازمان جهانی بهداشت، در محیط کشت ائوزین متیلن بلو و شیگلا- سالمونلا آگار انجام شد و برای تعیین حساسیت میکروبی از روش دیسک دیفوزیون استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمونهای Chi-Square و آزمون دقیق Fisher در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 140 بیمار مورد بررسی 35 نفر (25%) از نظر شیگلا مثبت بودند. بیشترین فراوانی، گونه شیگلا فلکسنری با 30 مورد (7/85%) و بعد از آن به ترتیب شیگلا بوئیدی 4 مورد (4/11%) و شیگلا سونئی 1 مورد (9/2%) بود. گونه های شیگلا در دو جنس و نیز در رده های مختلف سنی تفاوتی نداشت. تمام سوش های شیگلا نسبت به سیپروفلوکساسین و نالیدیکسیک اسید و 7/85% موارد نسبت به سفیکسیم حساس بودند ولی فقط 20% سویه های شیگلای مورد بررسی نسبت به کوتریموکسازول حساس بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از مطالعه، استفاده از داروی نالیدیکسیک اسید به دلیل ارزانتر بودن و کم عارضه بودن و موجود بودن در مراکز بهداشتی، درمانی به عنوان درمان خط اول در اسهال های شیگلایی منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیسانتری، شیگلا، مقاومت دارویی، آنتی بیوتیک، اسهال خونی
  • عباس قربانی، حسن رضوانیان، اکبر کاظمی، عالیا صابری صفحه 36
    زمینه و هدف
    پلی نوروپاتی یکی از عوارض شایع بیماری دیابت قندی نوع 2 می باشد. معاینه بالینی و یافته های الکتروفیزیولوژیک (سرعت هدایت عصبی) نه تنها سبب تشخیص صحیح نوروپاتی می گردد بلکه پزشک را در پیشگیری و درمان راهنمایی می نماید. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع نوروپاتی حسی حرکتی و میزان صحت و اعتبار معاینه عصبی در تشخیص نوروپاتی و تعیین میزان شدت آن انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی- موردی انجام شد، 446 بیمار دیابتی، در مرکز دیابت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. تمام بیماران با کمک معاینه عصبی از نظر شدت نوروپاتی به چهار گروه بدون نوروپاتی، خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. تعدادی از افراد در گروه متوسط و شدید، مورد بررسی تعیین سرعت هدایت عصبی قرار گرفتند. داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری Chi-Square، در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    شیوع پلی نوروپاتی حسی حرکتی در 4/77%، نوروپاتی خفیف در 98/47%، نوروپاتی متوسط در 78/25% و پلی نوروپاتی شدید در 59/3% تعیین گردید؛ 65/22% از بیماران، فاقد پلی نوروپاتی بودند. سرعت هدایت عصبی در 62 بیمار تعیین شد که با یافته های معاینه عصبی هماهنگی داشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که شیوع نوروپاتی حسی حرکتی در منطقه مورد مطالعه (اصفهان) نسبتا در سطح بالایی قرار دارد؛ همچنین از طریق معاینه عصبی می توان به وجود نوروپاتی در مراحل اولیه پی برد و برخی از عوارض نوروپاتی مثل درد اندام، زخم پا و حملات سنکوپ را شناسایی و درمان کرد.
    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، الکترودیاگنوستیک، معاینه فیزیکی
  • غلامحسین یعقوبی، فرح مادرشاهیان، ملیحه رضایی صفحه 41
    زمینه و هدف
    شیوع نزدیک بینی در بین رده های سنی، نژادهای گوناگون و مناطق مختلف متفاوت گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه عوامل خطر نزدیک بینی در بین دانشجویان نزدیک بین و غیر نزدیک بین انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه موردی- شاهدی، پس از معاینه چشم پزشکی تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 1380، دانشجویان نزدیک بین در گروه مورد و دانشجویان غیر نزدیک بین در گروه شاهد قرار گرفتند. افراد دو گروه، از نظر سن، جنس، ترم و رشته تحصیلی همسان بودند. اطلاعات فردی و نیز عوامل خطر نزدیک بینی با استفاده از پرسشنامه ای که به همین منظور تهیه شده بود، جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی، آزمونهای آماری t مستقل، t زوج شده و 2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری 05/0P≤ در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مجموع 750 دانشجو مورد مطالعه قرار گرفتند. از این تعداد 180 نفر نزدیک بین و 168 نفر غیر نزدیک بین بودند. شیوع نزدیک بینی درکل دانشجویان 24% بود. میانگین سن شروع نزدیک بینی در خانمها 6/14 سال و در آقایان 6/13 سال بود. در بیشتر موارد (6/63%) سن شروع نزدیک بینی در محدوده 11-17 سالگی بود. 50% از افراد نزدیک بین در مقطع دکترای عمومی، 7/56% در سطح کاردانی و 46% سطح کارشناسی بودند. بین نزدیک بینی افراد درجه یک خانواده و نمونه ها، ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0=P). بیشتر افراد نزدیک بین در رده سنی 18-21 سال قرار داشتند (54%). 5/86% از این افراد، برای اصلاح بینایی خود عینک، 68/1% لیزر و 5/% عدسی تماسی را انتخاب کرده بودند. بین شدت نزدیک بینی در دو چشم در شروع نزدیک بینی ارتباط معنی داری وجود نداشت ولی در زمان این مطالعه ارتباط معنی داری مشاهده شد (01/0P<). در مورد پیشرفت نزدیک بینی بر اساس استفاده از عینک یا لنز به صورت پاره وقت یا تمام وقت، ارتباط معنی داری حاصل گردید (000/0P<). در مورد فاصله چشم افراد در هنگام مشاهده تلویزیون ارتباط معنی داری به دست نیامد ولی با ساعات مطالعه در طی شبانه روز و فاصله چشم از کتاب در بین افراد دو گروه ارتباط معنی داری وجود داشت (01/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، توصیه به مربیان بهداشت مدارس جهت تذکر به دانش آموزان برای حفظ فاصله مطلوب چشم از کتاب ضروری به نظر می رسد؛ همچنین مطالعه ای جهت مقایسه علل نزدیک بینی جوانان و افراد میانسال توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: نزدیک بینی، عامل خطر، ساعات مطالعه، سابقه فامیلی
  • زهرا سادات منظری، ربامن معماریان *، زهره ونکی صفحه 45
    زمینه و هدف

    اضطراب، شایعترین پاسخ فیزیولوژیک و سایکولوژیک به درد در بیماران سوختگی می باشد که می تواند عملکرد جسمانی و روانی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین درد و اضطراب در بیماران سوختگی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد، 60 بیمار بستری در بخش سوختگی زنان انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات فردی بیماران، ابزار دیداری- خطی شدت درد و پرسشنامه خود گزارشی میزان اضطراب بیماران سوختگی استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و ضریب همبستگی اسپیرمن در سطح معنی داری 05/0 P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بین شدت درد و میزان اضطراب در هفته اول (002/0P≤ و61/0rs=)، طی هفته سوم (002/0P≤ و 43/0rs=) و هفته چهارم (002/0P≤ و 58/0rs=) همبستگی معنی داری از نظر آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، می توان اذعان داشت که در مراقبت، درمان و کنترل درد بیماران سوختگی بایستی به کنترل اضطراب این بیماران توجه خاصی مبذول نمود.
    واژه های کلیدی: درد؛ اضطراب؛ بیماران سوختگی

  • زهره آذرکار، غلامرضا شریف زاده، محمد علی میرکی صفحه 50
    زمینه و هدف
    ویروس های هپاتیت B، C و HIV از مهمترین علل بیماری های عفونی در بین زندانیان است و معتادان تزریقی به عنوان گروه پرخطری شناخته می شوند که بیش از افراد عادی در معرض آلودگی به این ویروس ها قرار دارند. مطالعات متعددی نشان داده که میزان این ویروس ها در زندانیان بالاتر از سایر افراد جامعه می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع هپاتیت B، C و HIV در زندانیان شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، زندانیان مقیم در زندان شهر بیرجند مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه بندی شده انجام شد. اطلاعات فردی از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید؛ از افراد مورد مطالعه cc 5 خون جهت انجام آزمایشات گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون Chi-Square در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 400 نفر از زندانیان مورد مطالعه قرار گرفتند. 3/80% از این افراد مرد و 7/19% زن بودند. 3/36% معتاد به مواد مخدر بودند؛ 5/18% سابقه خالکوبی، 5/8% سابقه روابط جنسی نامشروع و 16% سابقه بیماری های آمیزشی داشتند. شیوع هپاتیت B در افراد مورد مطالعه 8/5%، هپاتیت C 8/7% و HIV صفر، برآورد گردید. شیوع هپاتیت B در مردان 5/6% و در زنان 5/2% بود (13/0P=). ارتباط معنی داری بین شیوع هپاتیت B و روابط جنسی نامشروع وجود داشت؛ در بقیه موارد ارتباط معنی داری مشاهده نگردید. شیوع هپاتیت C در مردان 4/8% و در زنان 1/5% تعیین شد (32/0P=)؛ بین شیوع هپاتیت C با سابقه عمل جراحی (001/0P<)، سابقه تزریق خون (001/0P=)، سابقه STD (019/0P=)، اعتیاد به مواد مخدر (001/0P<)، خالکوبی (001/0P<) رابطه معنی داری وجود داشت. در 25/0% افراد مورد مطالعه، ابتلا به هر دو هپاتیت B، C وجود داشت. در هیچ یک از افراد، HIV مثبت نبود و شیوع HIV صفر تعیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع انواع هپاتیت و خطر آلودگی به HIV، استفاده از راهکارهای عملی جهت کاهش خطر انتقال این عفونتها در زندان، بخصوص انجام واکسیناسیون جهت هپاتیت B و آموزش زندانیان و کارکنان زندان اهمیت فراوانی دارد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتیت C، HIV، زندان
  • فرود صالحی، محمد مهدی حسن زاده طاهری، دکترحمیده ریاسی صفحه 56
    کیست های کبدی، بیماری های غیرشایعی می باشند که امروزه به کمک فناوری جدید تصویربرداری، به سادگی قابل تشخیص و درمان می باشند. کیست های کلدوکال، اتساعات مادرزادی مجاری صفراوی می باشند که مجاری داخل و یا خارج کبدی را درگیر می سازند. بروز این دسته از کیست ها در آمریکای شمالی به یک در 150 هزار تولد زنده در سال می رسد. این ناهنجاری غیرشایع در نوزادان نژاد آسیایی و در جنس مؤنث بیشتر مشاهده می شود. در این مقاله، یک مورد از کیست های کلدوکال مادرزادی نادر گزارش می گردد. بیمار، نوزاد دختر 16 ماهه ای است که در شهر زاهدان با شکایت توده شکمی بزرگ شونده ای به بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) ارجاع گردید. در معاینات فیزیکی به عمل آمده، توده قابل لمسی در ربع فوقانی و راست شکم بدون همراهی با یرقان و مدفوع بدون رنگ احساس گردید. رادیوگرافی شکمی، اتساع مجرای صفراوی خارج کبدی و کیستی به ابعاد 97*85*110 و حجم cc 400 را در زیر کبد نشان داد که به کمک MRI و MRCP نیز تایید گردید. بیمار با تشخیص کیست کلدوکال تیپ III (کلدوکوسل) تحت عمل جراحی لاپاراتومی قرار گرفت و کیست پس از تخلیه، به طور کامل بریده و خارج گردید؛ سپس مجاری صفراوی ترمیم شدند. بیمار با حال عمومی خوب از بیمارستان ترخیص گردید و پیگیری وضعیت او عوارض بعد از عمل، از قبیل بدخیمی، تنگی مجرا، کلانژیت و سنگ صفراوی را نشان نداد.
    کلیدواژگان: کیست کلدوکال، مادرزادی، نوزاد، مجاری صفراوی، ناهنجاری
|
  • Ga. Hamidi, H. Manaheji, M. Salami Zevareh Page 5
    Background And Aim
    Damage to neural pathways is one of the most significant factors of neuropathic pains, which is characterized by spontaneous burning pain accompanied by allodynia and hyperalgesia. The present study was carried out to explore behavioral and electrophysiological characteristics of neuropathic pain model of Spared Nerve Injury (SNI).
    Materials And Methods
    In this experimental study, male Sprague-Dawley rats (wt: 230-280 Gms.) were used. Anesthesia was initially induced with sodium pentobarbital (ip) at a dose of 50 mg/kg. Then, SNI surgery operation was performed on them. The animals were tested for their behavioral responses shown as heat and mechano-allodynia and heat and mechano-hyperalgesia prior to the surgery ("0" day), and on the 3rd, 7th, 14th, 21st and 28th day post- operation. Electrophysiological responses by the sciatic nerve were recorded two weeks after the operation. Stimulation of the sural nerve branch and proximal area of auxotomized nerve were recorded proximally. Repeated ANOVA and one-way ANOVA statistical softwares were applied to the results of behavioural testing and electrophysiological responses, respectively. P≤0.05 was considered as the significant level.
    Results
    Compared to the control group, the rats in the SNI group revealed an obvious difference in their behavioral responses towards heat and mechano-stimulation manifested by allodynia and hyperalgesia, respectively (P<0.05, P<0.01). Conduction velocity (CV) significantly reduced in SNI rats compared to the control group (P<0.05). Amplitude also slightly decreased in the SNI group. Compound action potential (CAP) rising time was similar in both SNI and the control animals.
    Conclusion
    SNI models showed acute behavioural responses to both thermal and mechanical allodynia and hyperalgesia stimuli. Besides, electrophysiological recordings of the nerve confirmed nerve damage and injury due to this model, which caused a decrease in nerve conduction.
  • Dr S. Asgari, Dr J. Moshtaghiyan, M. Hossainy, Dr Gha. Naderi Page 13
    Background And Aim
    Cardiovascular diseases are still the leading cause of mortality in most of the countries in the world. Alfalfa (Medicago sativa) is a legume that because of its high nitrate and vitamin compounds and its high phytoestrogen and saponin level may be useful for the prevention of cardiovascular disorders. The current study was designed to evaluate the effect of alfalfa in the prevention and progression of atherosclerosis.
    Materials And Methods
    In this experimental study, twenty white male rabbits were fed on basic diet for 2 weeks and were then randomly divided into 4- five-member groups. The first group was fed on basic diet, the second were fed on 1% high cholesterol diet, the third group was fed on basic diet plus alfalfa, and the fourth group was fed on high cholesterol plus alfalfa diet for 12 weeks. Fasting blood samples were collected from rabbits at the start and end of study and were used to measure biochemical factors such as total cholesterol, HDL, LDL, triglyceride, and fasting blood sugar. At the end of the study, autopsy samples from right and left coronary arteries and aorta were evaluated for pathological examinations. The obtained data was analyzed by means of SPSS using ANOVA test at P0.05 as the significant level.
    Results
    Consumption of alfalfa together with cholesterol by one group can decrease total cholesterol, LDL Cholesterol, triglyceride and increase HDL cholesterol level compared with high cholesterol diet. Formation of fatty streaks in the aorta, right coronary and left coronary arteries significantly reduced following high cholesterol plus alfalfa diet as compared with high cholesterol alone diet.
    Conclusion
    Our study showed that alfalfa is effective on the prevention and progress of fatty streaks, but in order to find the exact mechanism of the process more studies are warranted.
  • Y. Davoudi, M. Mohammadi Fard, F. Madarshahian Page 19
    Background And Aim

    Uterine placental bloodstream pressure can be measured by Doppler ultrasonography, which is a non-invasive technique. Uterine arteries velocimetry progressively decreases during the first and second trimesters in normal gestation due to trophoblastic invasion of musculoelastic membrane of uterine spiral arteries. The relationship between trophoblastic invasion and placental resistance index can be helpful in predicting gestation outcome intrauterine growth retardation in particular. The aim of this study was to measure the significance of uterine artery resistance index in predicting maternal and fetal complications in pregnant women with chronic hypertension.

    Materials And Methods

    Uterine artery velocimetry was investigated between 28 and 32 weeks after gestation in 67 chronic hypertensive pregnant women by means of colour Doppler sonograph. Resistance index (RI) was recorded and its relationship to the development of superimposed pre-eclampsia (SPE), pregnancy aggravated hypertension (PAH), and intrauterine growth retardation (IUGR) was surveyed. The obtained data was analysed employing SPSS using Fisher accurate test and P0.05 was considered as the significant level.

    Results

    There were more pregnancy complications in 21 patients with abnormal RI compared with 46 patients with normal RI (SPE 43% vs.6.5%, PAH 24% vs. 4.3%, and IUGR 71% vs. 4.3%).

    Conclusion

    Uterine artery Doppler velocimetry helps to identify a subgroup of chronic hypertensive patients with a high frequency of pregnancy complications.

  • T. Shahraki, M. Shahraki, M. Roudbari Page 24
    Background And Aim
    Although several studies have been conducted about the effectiveness of general and central obesity anthropometric indices on lipid profile, a few surveys are available concerning their relationship. As the determination of the best anthropometric index for the prediction of lipid profile in any population is necessary, the current study was carried out to find out the best anthropometric index in overweight and obese adult women in two nutrition clinics of Zahedan.
    Materials And Method
    In a clinical cross sectional study, 728 overweight and obese women aged between 20 and 60 years, who had referred to the two nutrition clinics in Zahedan from July 2005 to May 2006, were investigated. Height, weight, waist circumference (WC) and hip circumference (HC) of the subjects were obtained and then BMI (body mass index) -as general obesity index- and WHR (waist hips ratio) and WC (as central obesity indices) were measured according to standard protocols. Individual data was collected by means of a questionnaire for each subject. TC (total cholesterol), TG (triglyceride) and HDL-C were enzymatically measured. The LDL-C was calculated according to Fried Wald Equation. The obtained data was analysed employing Pearson correlation coefficient and Z-test for Fisher’s zeta transformation and P0.05 was considered as the significant level.
    Results
    Mean age of the women was 32±9 years and their mean BMI, WHR, WC, and HC were 32±3.5, 0.89±0.13, 99.8±12 and 111±11, respectively. There was a positive significant correlation between BMI with age (r=0.17, P<0.001), WHR (r=0.11, P<0.003), WC(r=0.49, P<0.001) and HC (r=0.45, P<0.001). Similar results were obtained regarding the correlation between WC with age, WHR, and HC. There was not any significant statistical correlation between WHR and HC with age. Pearson correlation coefficient revealed that, with the exception of HDL-C, BMI and WC indices showed positive significant correlation with TC, TG and LDL-C concentration. Such a correlation was not found for WHR and HC indices. After adjustment to age and BMI, the same results were also held especially for TC (r=0.1, P<0.01) and TG (r=0.1, P<0.001) with WC index. There was not any significant correlation between WHR and HC indices with all of the studied variables after adjustment to age and BMI.
    Conclusion
    According to the results, WC is a better anthropometric index for the prediction of lipid profile than WHR in overweight and obese women in Zahedan. However, more studies in this domain are recommended.
  • M. Ziyaei, Gh. Azarkar, Sa. Saadatjou, Mh. Namaei Page 30
    Background And Aim
    Bloody diarrhea (dysentery) is one of the acute gastrointestinal diseases and Shigellosis is an important cause of it in our country. Variety of its causing agents (Shigella strains) and occurrence of drug resistance have made troubles in selecting of appropriate antibiotics for the treatment of shigellosis. The current study was aimed at identifying different strains of shigella and assessing their drug resistance in the urban and rural regions of Nehbandan.
    Materials And Methods
    In this quasi experimental study 140 patients presented with acute bloody diarrhea referring to the rural and urban health centers and health houses of Nehbandan were studied. Their stool samples were cultured and underwent antibiogram tests after being carried to a Birjand medical diagnostic laboratory. Cultures were prepared according to WHO standard protocols on Eosin Methylen Blue (EMB) and Shigella - salmonella agar (SS) media. Drug susceptibility was done using disk diffusion method. The obtained data was analyzed by Chi-square and Fisher test, and P0.05 was considered as the significant level.
    Results
    35 (25%) out of 140 patients were positive regarding shigellosis. The most frequent shigella serotypes were shigella Flexneri in 30 cases (85.7%), shigella Boydii in 4 cases (11.4%) and shigella Sonnei in 1 case (2.9%). All shigella strains were sensitive to Ciprofloxacin and Nalidixic acid, but 85.7% to Cefixime. Only 20% of shigella strains were sensitive to Co-trimoxazole.
  • A. Ghorbani, H. Rezvanian, A. Kazemi, A. Saberi Page 36
    Background And Aim
    Polyneuropathy is one of the most common complications of type 2 diabetes mellitus. Clinical examination and electrophysiological findings (i.e., nerve conduction velocity) will not only provide an accurate diagnosis of neuropathy but will also help the physician in preventing and treating the disorder. The aim of the current study was to determine the prevalence of neuropathy as well as the validity of the clinical scoring system in detecting the presence and severity of diabetic peripheral sensorimotor polyneuropathy-as confirmed by nerve conduction velocity.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study conducted at the diabetic center affiliated to Isfahan University of Medical Sciences, 446 Patients were evaluated by two neurologists and two residents. Through neurologic examination all patients were classified into four categories namely patients with no neuropathy, mild neuropathic ones, those with moderate neuropathy, and cases suffering from severe neuropathy. A number of patients with moderate and severe neuropathy were tested for nerve conduction velocity. All of the obtained data was analyzed by SPSS using Chi-square statistical test at the significant level of P0.0.5.
    Results
    Sensorimotor polyneuropathy was clinically diagnosed in 77.4% of the cases, mild polyneuropathy in 47.98%, moderate neuropathy in 25.78%, and severe polyneuropathy in 3.59%. 22.65% of the subjects were not affected by neuropathy. Nerve conduction velocity was assessed in 62 patients with moderate and severe neuropathy the results showed high correlation with the neurological scoring system (P<0.05).
    Conclusion
    The prevalence of sensorimotor neuropathy is relatively high in our catchment area (Isfahan). Moreover, the clinical scoring system is a valid tool in early diagnosis of neuropathy in which the primary caregiver would be able to realize diabetic complications such as pain in the limbs, foot ulcer, and syncopal attack.
  • G. Yaghobi, F. Madarshhyan, M. Rezaei Page 41
    Background And Aim
    Prevalence of myopia in various races, at different ages, and in different places has been reported variously. The present study was carried out to compare myopia risk factors in myopic and non- myopic medical science students.
    Materials And Methods
    In this case-control study, after ophthalmologic examination of all Birjand medical students in 2001 myopic students were taken as the case group and non-myopic ones as the control group Members of the two groups were homogeneous with respect to age, sex, term and course of study. Personal data and myopia risk factors were gathered by means of a specialized questionnaire. The obtained data was analyzed by means of SPSS software and inferential and descriptive statistics independent t-test, paired t-test, and 2 test. P0/05 was considered as the significant level.
    Results
    Totally, 750 students were examined of whom 180 students were myopic and 168 cases were non-myopic. Prevalence of myopia was 24% among the students. Mean age of myopia onset was 14.6 in males and 13.6 in females. In most cases (63.6%) the onset age was between 11 and 17. Myopia prevalence in medical students was 50%, in associates 56.7%, and in undergraduates 46%. There was a statistically significant relationship between myopia of students and their parents’ myopia (P<0.0001). Most of the myopic students were 18-21 years old (54%). In order to correct myopia, 86.5% of all cases wore spectacles, 1.68% had undergone laser surgery and 0.5% used contact lenses. There was no significant relationship between severity of myopia in the two eyes at the beginning of myopia but at the time of this study there was a significant relationship (P<0.01). It was found that using spectacles or lenses full-time or part-time had a significant relationship with progress of myopia (P<0.000). Regarding TV watching distance there was no significant relationship but it was significant with respect to hours of study, book-eye distance and full/part time spectacle wearing in the two groups (P<0.01).
    Conclusion
    Regarding the findings of this study, school health teachers are recommended to advise students on keeping proper distance of eye from reading materials. A comparative study of myopia and its causes in the youth and middle-aged individuals is recommended.
  • Z. Sadat Manzarei, R. Memarian, Z. Vanaki Page 45
    Background And Aim

    Anxiety is a physiological and psychological response to burn injury which can affect physical and psychological functions of patients. This study was carried out to determine the correlation between pain and anxiety in burn patients.

    Materials And Methods

    In this descriptive-analytical Study, which was carried out in the burn ward of Imam Reza hospital affiliated to Mashhad university of medical sciences, in Mashhad in 2004, 60 patients were hospitalized in women burn unit. Data collection tools included demographic data and self-report questionnaires concerning anxiety and pain severity and linear- visual report. The questionnaires were completed for each patient at 3 stages of the study: the first week, during the 3rd week, and the 4th week after admission. The obtained data was analyzed by means of SPSS using spearman correlation quotient at the significant level P≤0.05.

    Results

    According to the study, there was a significant statistical correlation between pain severity and level of anxiety during the first week (P0.002 and rs=0.61) during the third week (P0.002 and rs=0.43), and during the fourth week (P0.002 and rs=0.58).

    Conclusion

    Regarding the findings of the study, it is suggested that in caring and controlling pain in burn patients controlling their anxiety be particularly attended to.

  • Z. Azarkar, Gh. Sharifzadeh, Ma. Miraki Page 50
    Background And Aim
    HBV (hepatitis B virus), HCV (hepatitis C virus) and HIV (human immunodeficiency virus) are among important infectious agents in prisoners. Intravenous addicts in prisons are one of the high risk groups and are more susceptible to such viral infections. There are many reports suggesting that prevalence of HBV, HCV and HIV is higher in prisoners. The present study was carried out in Birjand aiming at determining prevalence of hepatitis B, hepatitis C, and HIV in Birjand prisoners.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross- sectional study prisoners in Birjand prison were studied. Sampling was done randomly. Information was collected through questionnaires and from each subject 5 ml of blood was taken to be tested for HBS Ag, anti HCV and anti HIV. The results were analyzed by means of chi- square test and P≤0.05 was taken as the significant level.
    Results
    Totally, 400 prisoners were surveyed 80.3% of them were males and 19.7% were females. 36.3% were addicts, 18.5% had a history of tattooing, 8.5% used to have illegal sexual contacts, and 16% had experienced sexually transmitted diseases (STDs) in the past. HBS Ag, HCV, and HIV prevalence in these samples were 5.8%, 7.8% and 0.0%, respectively. Prevalence of HBV was 6.5% in males and 2.5% in females (P=0.13). Furthermore, there was a significant correlation between prevalence of HBV and illegal sexual contacts while there was no significant relationship between the other variables. Prevalence of HCV was 8.4% in males and 5.1% in females (P=0.32). A significant correlation was found between HCV on one hand and transfusion (P=0.001), surgery (P<0.001), STD in the past (P=0.019), addiction (P<0.001) and tattooing (P<0.001) on the other. 0.25% of the cases had both HBV and HCV. HIV in all samples was negative so, its prevalence was zero.
    Conclusion
    Regarding the prevalence of different types of hepatitis and risk of being infected with HIV, employing practical solutions to decrease the risk of transmission of these infections in prisoners especially vaccination against hepatitis B and instructing prisoners and prison staff are recommended.